Tutkimus: Kevytyrittäjyys vuonna 2024
Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan Suomessa oli vuonna 2023 yhteensä 70 818 kevytyrittäjää, vuonna 2020 heitä oli 42 307. Määrä jatkaa vakaata kasvua ja kevytyrittäjyydestä on tullut merkittävä yrittäjyyden muoto.
Uusi Työ ry selvitti kevytyrittäjäasiakkaiden tuntoja
Kevytyrittäjiä ja laskutuspalveluyrityksiä edustava Uusi Työ ry tilasi tutkimusyhtiö Aula Research:ltä selvityksen kevytyrittäjien näkemyksistä ja tilanteesta. Kysely toteutettiin maaliskuussa 2024, vastauksia saatiin 1 181. Kysely on jatkoa yhdistyksen vuosittain tekemälle kyselylle, vastaajina olivat Uusi Työ ry:n jäsenyritysten kevytyrittäjät.
Kyselyn vastaajien koulutustausta edustaa hyvin pitkälti suomalaista väestöä, ammatillinen toisen asteen koulutus on 32 %:lla ja korkeakoulututkinto 42 %:lla vastaajista. Vastaajista oli 53 % miehiä ja 47 % naisia, Suomen kansalaisia vastaajista oli 92 %.
Kevytyrittäjät ovat tyytyväisiä ja luottavat tulevaisuuteen
Vastaajat ovat suurelta osin tyytyväisiä elämäntilanteeseensa kevytyrittäjinä: 20 % oli hyvin tyytyväisiä ja 65 % melko tyytyväisiä. Tärkeimmät syyt toimia kevytyrittäjänä ovat edellisten kyselyiden tapaan toiminnan helppous ja joustavuus sekä paperitöiltä ja byrokratialta säästyminen.
Vastaajien enemmistö uskoi, että heidän liiketoimintansa kevytyrittäjinä kasvaa seuraavien 12 kuukauden aikana. Liiketoiminnan merkittävään tai kohtuulliseen kasvuun uskoi 31 % vastaajista ja liiketoiminnan pienenemistä ennakoi 15 % vastaajista.
”Kevytyrittäjyys vastaa erinomaisesti vapauden ja joustavuuden toiveisiin ja helpottaa niin työn suorittajan kuin tilaajankin rutiineja. Kevytyrittäjäpalvelu hoitaa hallinnolliset tehtävät ja vastuulliset laskutuspalveluyritykset myös vakuuttavat kevytyrittäjän”, kertoo Uusi Työ ry:n puheenjohtaja ja Eezy Kevytyrittäjien toimitusjohtaja Saija Hellstén.
Viranomaispäätökset huolestuttavat kevytyrittäjiä
Aiempien kyselyiden tapaan hankalimmiksi asioiksi kevytyrittäjyydessä koettiin työn hinnoittelu oikealle tasolle (41 % vastaajista), viranomaisten heikko tietämys kevytyrittäjyydestä (39 %) sekä epäselvyys sosiaaliturvasta (39 %).
Noin 16 % kaikista vastaajista kertoi avoimissa vastauksissa kokemistaan ongelmista viranomaisten kanssa. Ongelmia kokeneet kohtasivat niitä useimmiten TE-toimiston kanssa (48 % vastaajista). Vaikeuksia oli ollut myös verottajan (23 %), Kelan (10 %) eläketurvakeskuksen (10 %) ja työttömyyskassan (8 %) kanssa.
Uusi Työ ry tekee mielellään yhteistyötä viranomaisten ja lainsäätäjien kanssa, jotta hyvin moninaisten tilanteiden ennakoitavuus sekä ihmisten oikeusturva voidaan turvata mahdollisimman hyvin.
Lue lisätietoja ja tutkimustulokset Uusi Työ ry:n verkkosivuilta
Uusi työ ry on kevytyrittäjyyspalvelujen toimialajärjestö sekä itsensätyöllistämisen ja kevytyrittäjyyden edistäjä ja puolestapuhuja. Edistämme toimialan ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämistä sekä kevytyrittäjien ja itsensätyöllistäjien yhteiskunnallista asemaa. Uusi työ ry on luonut toimialalle eettiset ohjeet, joita kaikki jäsenyritykset (Eezy Kevytyrittäjät, Floy, Laskuttamo, Odeal ja UKKO.FI) ovat sitoutuneet noudattamaan.